Slecht slapen is niet goed voor je dat is wel duidelijk, maar wist je dat langdurig slecht slapen enorme gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Zo kan slecht slapen onder andere de kans op depressies en andere mentale ziektes verhogen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om slaapstoornissen meteen te herkennen en aan te pakken. In deze blog gaan we 5 van deze slaapstoornissen toelichten en wat ze inhouden.
Als je in een zin wilt weten wat deze slaapstoornis inhoudt, raad ik je aan om naar het nummer Insomnia van Faithless te luisteren. De eerste zin"I can't get no sleep" geeft meteen een goede samenvatting van het probleem. Bij Insomnie kom je namelijk niet in slaap en heb je veel moeite met inslapen. Hierdoor kun je niet genoeg slapen en ben je overdag niet uitgerust. Dit heeft dan ook veel effect op je prestaties overdag. Zo zullen je school- en werkprestaties minder worden en zal dit vrijwel meteen te merken zijn. Men spreekt van Insomnie als deze problemen meer dan drie maanden aanhouden. Insomnie is op te lossen met slaappillen. Daarnaast kan het worden opgelost door gebruik te maken van bepaalde oefeningen.
Heb je moeite met overdag wakker te blijven, maar slaap je toch voldoende in de nacht? Dan kan het zijn dat je last hebt van hypersomnie. Bij deze slaapstoornis slaap je overdag en 's nachts veel, maar heb je nog steeds moeite om wakker te blijven. Er kan worden gesproken van hypersomnie wanneer deze klachten langer dan een maand duren en invloed hebben op het dagelijks leven. Langdurige hypersomnie kan leiden tot geheugenproblemen zoals geheugenverlies. Daarnaast kan het invloed hebben op de sociale contacten en kan het zorgen voor weinig energie. Deze ziekte kan worden veroorzaakt door te veel licht in de kamer. Een slaapmasker kan hierbij een gewenste oplossing zijn.
Deze aandoening zorgt ervoor dat u een korte tijd geen adem kunt halen. Het meest voorkomende symptoom van deze aandoening is snurken. Bij snurken wordt een gedeelte van uw keel afgesloten en kan dit bij meer ontspanning van de spieren tijdelijke ademstops veroorzaken. Als dit meerdere keren per uur gebeurt wordt er gesproken van slaapapneu. Om slaapapneu op te lossen is het van belang dat er met een dokter gekeken wordt naar een persoonlijk behandelplan.
Bij deze aandoening krijg je overdag last van plotselinge, onweerstaanbare slaapaanvallen. Deze slaapaanvallen hebben een duur van ongeveer twee tot vijf minuten. Narcolepsie is dus een heel gevaarlijke slaapaandoening. Ook tijdens het autorijden kan deze aandoening plots op treden met alle gevolgen van dien. Spierverslapping is ook een van de symptomen die kan optreden bij Narcolepsie. Hierbij zak je plotseling in elkaar en dit kan gebeuren bij hevige emoties zoals hard lachen of huilen. Meestal ontstaat narcolepsie tussen je vijftiende en dertigste levensjaar.
Bijna alle bovengenoemde aandoeningen komen door slechte of onvoldoende nachtrust. Zorg er daarom voor dat je altijd op tijd naar bed gaat en ook een vast slaapschema ontwikkelt. Door dit te doen zal de kans op het krijgen van een van deze aandoeningen flink afnemen.
Heeft een slaapschema weinig zin of werkt het niet voor je om op tijd naar bed te gaan? Dan kunnen verzwaarde dekens een oplossing bieden. Deze dekens zorgen ervoor dat je beter kan blijven slapen en minder snel wakker wordt.