Kom jij moeilijk in slaap? Lig je soms uren wakker voordat je ogen eindelijk dicht vallen? Het is een herkenbaar probleem bij velen dat je niet in slaap kunt vallen zodra je in bed ligt. Dit kan erg vervelend zijn en leiden tot slaaptekort. Het kan soms ook leiden tot slaapstoornissen. Klik hier om meer te lezen over slaapstoornissen. In deze blog geven we je 10 tips om beter te slapen en geven we producten aan om beter te slapen, zodat jij weer fit en wakker bent in de ochtend. Lees snel verder!
Door de dag heen bewegen is goed voor de ontspanning en voor je lichaam. Voldoende beweging zorgt er ook voor dat je lichaam moe is aan het einde van de dag. Het is alleen geen goed idee om voor het slapen intensief te bewegen, want dan is je lichaam nog veel te actief en kan je moeilijker in slaap komen. Zorg dus dat je gedurende de dag aan je beweging komt door een wandeling te maken tijdens de lunchpauze of na het avondeten. Je kan er ook voor kiezen om te sporten, maar kies een beweging uit wat je leuk vindt om te doen!
Een zware maaltijd voordat je naar bed gaat helpt niet om beter te gaan slapen. Je lichaam is daardoor actief omdat het eten moet worden verteerd. Daarnaast zijn producten met veel suiker niet aan te raden, daardoor word je actief en niet moe wat juist de bedoeling is. Zorg ervoor om een lichte maaltijd te eten in de avond en het snacken na het avondeten te vermijden met veel zoetigheden.
Je hoeft niet de hele dag cafeïne te vermijden, maar wel vier tot zes uur voordat je gaat slapen. Dus je hoeft je kop koffie niet te missen bij het opstaan. Alleen een aantal uren voor het slapen gaan raden wij niet aan. Cafeïne kan een slechte invloed hebben op je slaappatroon en ervoor zorgen dat je niet in slaap komt. Wil je meer lezen over waarom je geen koffie moet drinken voor het slapen? Klik dan hier.
Bij velen werkt het om beter te slapen wanneer ze een kop warme melk drinken voor ze gaan slapen. De poriën worden geopend van de huid door de warme mok en zo kan je lichaamstemperatuur zakken. Dit bevordert het inslaap proces. Geen fan van melk? Probeer dan een kop kamillethee. Kamillethee heeft namelijk een kalmerend en ontspannend effect wat kan zorgen voor slaperigheid.
We zijn de hele dag al aan onze telefoon gekluisterd, maar waarom nemen we de telefoon mee naar de slaapkamer? Dit zorgt niet voor ontspanning en zo kun je niet goed ontspannen voordat je gaat slapen. De eerste keren zullen lastig zijn maar probeer je telefoon buiten de slaapkamer te houden. Zorg ervoor dat je echt een afschakeling krijgt en dat je je kunt ontspannen. Als je excuus is dat je telefoon je wekker is dan kun je ook gewoon een wekker kopen.
Een slaapkamer is bedoeld om te rusten en het is daarom aan te raden om te zorgen dat je hier ook je rust krijgt. Wanneer je veel licht op je kamer hebt komt je lichaam niet in de modus om te gaan slapen. Daarnaast zorgt een donkere slaapkamer ervoor dat je het hormoon melatonine aanmaakt. Dit verbetert de kwaliteit van je slaap. Heb je moeite om het donker te maken in je kamer? Gebruik dan een slaapmasker. Slaapmaskers zorgen ervoor dat je beter gaat slapen. Voor een prettige nachtrust is kamertemperatuur erg belangrijk. Een ideale temperatuur is 18 graden. Lucht je kamer door de dag heen door het raam open te zetten.
Lig je in bed, maar dwalen er allemaal gedachtes op? Schrijf je gedachtes op in een notitieboek! Zo schrijf je als het ware je gedachtes van je af en wanneer je weer in bed ligt zijn ze weg. Handig om altijd een klein aantekeningsboekje te hebben, zo kun je overal ideeën of gedachtes opschrijven. Heb je geen last van gedachtes, maar geluiden zoals het horen tikken op een raam of harde muziek? Gebruik dan slaap oordopjes, zo kom je ongestoord de nacht door!
Het kan ook helpen om een aantal ontspanningsoefeningen te doen voor het slapen gaan. Op deze manier zorg je al beter voor ontspanning en rust in je lichaam. Een ademhalingsoefening kan al voldoende zijn. Dit doe je door diep in te ademen en op je adem te concentreren. Adem in door je neus en weer uit door je mond. Herhaal dit voor een aantal keren en stop wanneer jij je ontspannen genoeg voelt. Je kunt er ook voor meditatie kiezen om te ontspannen. Lees hier waarom meditatie de nachtrust bevorderd.
Een middagdutje kan heel verleidelijk zijn, zeker wanneer je moe bent in de middag. Toch raden we het af om na drie uur een middagdutje in te lassen. Houd de moeheid vast tot in de avond en je zult zien dat je beter kunt gaan slapen. Wanneer je wel gekozen hebt voor een slaapmoment dan zul je zien dat je laat in de avond nog niet moe genoeg bent.
Een vast slaapritme is voor jezelf en je lichaam het prettigste. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op vaste tijden weer op te staan, ook in het weekend. De eerste keren zal het lastig zijn om vol te houden op de tijden dat je naar bed wilt gaan en weer wilt opstaan, maar uiteindelijk zal je lichaam merken dat er een vast slaapritme is. Dan word je moe op de tijden dat je naar bed gaat en word je vanzelf wakker op de tijden dat je normaal opstaat.
Met deze tips ga jij weer beter slapen! Probeer ze alle 10 een keer uit en kom erachter wat voor jou het beste werkt. Heb je nog meer tips nodig? Bekijk dan hier nog meer slaap tips.