ACTIE: 
17 april 2024
: Gratis verzending en 10% korting met code: SLAAP10

Hoe voorkom je amandelstenen?

27 juli 2021

Je kent ze misschien wel, de klein geel-witte brokjes die achter uit je keel komen. Dit zijn amandelstenen, ook wel tonsilstenen genoemd. Gelukkig zijn deze steentjes volledig onschuldig. Toch willen veel mensen er graag zo snel mogelijk van af. Waarom? Omdat je adem er erg van gaat stinken. Gelukkig zijn er diverse manieren om er van af te komen!  

Het ontstaan van amandelstenen  

Bacteriën komen eenvoudig je mond in door te eten. Achter je amandelen bevinden zich diepe plooien. Dit is de perfecte plek voor bacteriën om zich te nestelen. Het vuil dat zich door ophoopt, wordt verkalkt. Deze steentjes worden dus de amandelstenen genoemd.

Symptomen amandelstenen

Als je kleine keelbrokjes ophoest, weet je vrijwel zeker dat dit amandelsteentjes zijn. Toch zijn er enkele andere symptomen:

  • Een pijnlijk keel  
  • Moeilijk om te slikken  
  • Vieze ijzerachtige smaak in mond  
  • Opgezwollen of ontstoken keelamandelen  
  • Hoesten   
  • Oorpijn  
  • Opgezette lymfeklieren in je kaak, hals en keel  
  • Witte beslagen tong  

Hoe voorkom je amandelstenen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om amandelstenen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo is het ten eerste belangrijk dat je je tong goed reinigt. Je tong is een geliefde plek voor vuil en bacteriën. Dit vuil zal zich vervolgens naar de amandelcrypten begeven, waar de amandelstenen worden gevormd. Gebruik daarom een tongschraper om je tong zo schoon mogelijk te houden. Ten tweede is het erg belangrijk dat je een droge mond voorkomt. Wanneer je niet veel speeksel aanmaakt, zal je mond veranderen in een perfecte broedplaats voor bacteriën. Zorg er daarom voor dat je de hele dag door water drinkt en dranken als koffie en alcohol vermijd.   

Hoe verwijder je amandelstenen?

Heb je last van amandelstenen, dan wil je daar natuurlijk snel van. Er zijn een aantal instrumenten beschikbaar om ze snel en veilig mee weg te halen. Let op dat je geen tandenstokers of tandenborstels gebruikt, het weefsel in en rondom je amandelen is namelijk erg kwetsbaar. Zo kun je een cupping glass, monddouche, een amandelsteen-verwijder-kit of antibiotica gebruiken. Helpt dit allemaal niet? Dan kun je contact opnemen met je huisarts om eventueel een operatie te ondergaan om je amandelen te laten verwijderen.

Lees ook:  Beveilig uw huis goed voor een goede nachtrust

Meer berichten