ACTIE: 
17 april 2024
: Gratis verzending en 10% korting met code: SLAAP10

Is koffie echt zo slecht voor je gaat slapen?

3 oktober 2022

Niets is zo lekker als nog dat kopje koffie vlak na het eten. Heerlijke met de voetjes op de bank en bijkomen van een dag hard werken. Dit natuurlijk met een heerlijk bakje warme koffie en wellicht wat lekkers.

De meeste mensen hebben tegenwoordig dan ook een goedkope volautomatische koffiemachine in de keuken staan. Met één druk op de knop heb je dan een vers warm bakje koffie, maar wat heeft dit bakje nou voor invloed op slaap?

Waarom is slaap zo belangrijk?

Als je gaat slapen dan komt je lichaam en hersenen in totale rust. Maar wat betekent dit nou? 

Tijdens het slapen gebeuren er allerlei noodzakelijke activiteiten. Om te beginnen worden herinneringen/indrukken omgezet naar je lange termijn geheugen. Op deze manier komt er weer ruimte in je korte termijns geheugen.

Ook vindt er zich een proces plaats waarbij je lichaam emoties loskoppelt van herinneringen. Dit is belangrijk om angsten te verwerken en uiteindelijk veel minder spanning op te bouwen.

Maar je hersenen reinigen zich ook tijdens het slapen. Tijdens een actieve dag bouw je namelijk allerlei afvalstoffen op en als jij gaat slapen dan worden als deze afvalstoffen afgevoerd. 

Wat voor invloed heeft koffie op slaap?

Ja koffie heeft invloed op je slaap. In koffie zit namelijk cafeïne en dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van een stofje waardoor jij slaap ervaart. Hierdoor voel jij je uiteindelijk minder moe en slaap je dus minder goed.

Simpel uitgelegd verbranden je hersenen afvalstoffen. Deze afvalstoffen bestaan voor een deel uit het stofje wat voor slaperigheid zorgt. En cafeïne zorgt ervoor dat dit stofje wordt onderdrukt waardoor je nauwelijks het gevoel van slaap ervaart.

Lees ook:  Beter slapen doe je zo!

Meer berichten